Ontmoeten in de Broekstreek

Amen - Ekehaar - Eldersloo - Eleveld - Geelbroek
Nieuws

BuurtBespaarBudget
Begin oktober kwam er vanuit de LSA Bewoners de mogelijkheid om je in te schrijven voor het BuurtBespaarBudget. Een subsidie tot maximaal €5000,- om energiebesparing mét en voor je buurt of dorp te realiseren. Uit de vele aanmeldingen zijn wij één van de gelukkige projecten die hun plan mogen uitvoeren!

Wij hebben het Dorpshuis hiervoor ingeschreven met een tweeledig doel. Het eerste doel is om energiebesparende maatregelen in het Dorpshuis toe te passen om de rekening naar beneden te krijgen. Hiervoor organiseren wij op 4 februari 2023 een dag om samen met Broekstrekers het Dorpshuis energiezuiniger te maken. Tijdens deze dag pakken we de zaken aan waar je niet per se een Bob de Bouwer voor hoeft te zijn. Iedereen kan en mag hierbij helpen! Voor iedereen die komt helpen hebben wij ook een Energiebespaarpakket om mee naar huis te nemen!

Daarnaast willen wij Broekstrekers die het zelf lastiger vinden om hun eigen huis energiezuiniger te maken ook helpen. Dit doen we in de vorm van een Energiebespaarpakket waar allerlei handige producten inzitten om je huis energiezuiniger te maken. Voor het installeren van de producten zijn wij op zoek naar Energiemaatjes. Mensen die het leuk vinden om hun buurman en/of buurvrouw te helpen met de installatie van deze producten. Denk aan lampen vervangen, tochtstrips plaatsen en radiatorfolie monteren. Als bedankje krijgen de Energiemaatjes zelf ook een pakket mee naar huis!

Als aansluiting op onze plannen heeft de gemeente ook energiecoaches opgeleid die kunnen helpen. De energiecoaches zijn vrijwilligers, werkzaam in de eigen gemeente en geven informatie zonder commercieel oogmerk. In de Broekstreek wonen twee energiecoaches die u kunt inschakelen.

Wat doet de energiecoach?

  • De energiecoach gebruikt een checklist om je voor te lichten over je energieverbruik. Met deze uitgebreide checklist, de energierekening en de woninggegevens gaat de energiecoach samen met jou de woning door.
  • De energiecoach geeft voorlichting en informatie over je energierekening en vertelt hoe je met eenvoudige (gedrags-)maatregelen veel energie kunt besparen.
  • De energiecoach geeft informatie over de huidige kwaliteit van de constructies (isolatie) en de installaties in je woning.
  • De energiecoach kijkt met jou naar mogelijkheden om duurzame energie op te wekken, zoals zonne-energie.
  • Geeft besparingstips over wat je kunt doen om je energieverbruik te verlagen door bijvoorbeeld je gedrag aan te passen, de woning wel of niet (extra) te isoleren en de installatie wel of niet te verbeteren.

Na het huisbezoek ontvang je van de Drentse energiecoach een rapport met de resultaten waar je zelf mee aan de slag kunt. Een (gratis) bezoek kun je aanvragen via secretaris@eekhofekehaar.nl. Wil je nu alvast meer informatie, klik dan op deze link om 12 bespaartips te krijgen die samengesteld zijn door onze partners LSA Bewoners en Hier Opgewekt.
Wil je ons meehelpen op 4 februari, of wil je je aanmelden om een Energiebespaarpakket (+ Energiemaatje) te ontvangen? Mail of bel dan met ons: secretaris@eekhofekehaar.nl | 0638299666